Δύο κοσμήματα κληρονομιάς τοποθετημένα ανάμεσα στη θάλασσα και τον ουρανό

Το TExTOUR είναι ένα χρηματοδοτούμενο έργο από την ΕΕ, το οποίο σχεδιάζει από κοινού πρωτοποριακές και βιώσιμες στρατηγικές πολιτιστικού τουρισμού για τη βελτίωση των υποβαθμισμένων περιοχών στην Ευρώπη και πέρα ​​από αυτήν.

Textour

Ο στόχος μας; Ενσωμάτωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, των τουριστικών δραστηριοτήτων και των τοπικών κοινοτήτων – με βιώσιμο τρόπο. Το αποτέλεσμα; Ένα πιο πράσινο περιβάλλον, μια πιο υγιής οικονομία και πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι.

Anfeh- Φικάρδου

Anfeh- Φικάρδου

Anfeh- Φικάρδου

Το Anfeh βρίσκεται στην ακτή 70 χλμ βόρεια της Βηρυτού. Περιλαμβάνει χωράφια (ελιές), παράκτιες δραστηριότητες (παραδοσιακό ψάρεμα και υπολείμματα παραγωγής αλατιού), αρχαιολογικά κατάλοιπα, ένα μικρό και σημαντικό μεσαιωνικό παρεκκλήσι αφιερωμένο στην Κυρία των Ανέμων και ένα ιστορικό μοναστήρι (Deir al Natour), και τα δύο ελληνορθόδοξα . Στην περιοχή αυτή, ο τουρισμός «ήλιος και παραλίας» ευδοκιμεί, αλλά θέτει σε κίνδυνο τα τοπικά παραδοσιακά επαγγέλματα αντικαθιστώντας τα με υψηλότερα αμειβόμενη εργασία. Η διαχειριστική αρχή της πολιτιστικής κληρονομιάς και του τοπίου του Anfeh (Hima Anfeh) έχει ξεκινήσει διάφορες ενέργειες με στόχο την επανεκκίνηση της παραδοσιακής παραγωγής αλατιού και την εισαγωγή προσαρμοστικού τουρισμού.

Το Φικάρδου είναι ένα σχεδόν εγκαταλελειμμένο χωριό στα βουνά του Τροόδους στην Κύπρο που έλαβε το βραβείο Europa Nostra το 1987. Αποτελεί εξαιρετικό δείγμα παραδοσιακού ορεινού οικισμού που έχει διατηρήσει τη φυσιογνωμία και την αρχιτεκτονική του του 18ου και 19ου αιώνα, καθώς και το φυσικό του περιβάλλον. Η κύρια αισθητική ποιότητα είναι η ακεραιότητα και η αυθεντικότητα του χωριού, που δένει τέλεια με το περιβάλλον του.

Η Anfeh και το Fikardou μοιράζονται σημαντικές ομοιότητες: και οι δύο- περιοχές τοποθετούνται στον Προσωρινό Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, πράγμα που σημαίνει ότι και οι δύο στοχεύουν στην προστασία και διαχείριση υψηλής ποιότητας των στοιχείων τους που συνιστούν τη μοναδικότητά τους. Και οι δύο παρουσιάζουν μια αρμονική σχέση μεταξύ του δομημένου και του φυσικού περιβάλλοντος, επιτρέποντας μια προοπτική του πολιτιστικού τοπίου.

Στο πλαίσιο του TExTOUR, οι Anfeh και Φικάρδου στοχεύουν στην:

  • Ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών σχετικά με τις διαδικασίες διαχείρισης και τη διατήρηση της κληρονομιάς των κτηρίωω και του τοπίου και την προσαρμοστική επαναχρησιμοποίησή τους
  • Ενίσχυση τοπικών τυπικών προϊόντων σε υψηλό επίπεδο ποιότητας και συμβολή στην εμπορία τους
  • Συνεργασία στον πολιτιστικό τουρισμό και τη διπλωματία της πολιτιστικής κληρονομιάς
  • Περισσότερη ένταξη της τουριστικής δραστηριότητας στις τοπικές οικονομίες μέσω μεγαλύτερης διάρκειας παραμονής και προθυμίας επιστροφής
  • Αύξηση της προβολής των τοποθεσιών και των εμπειριών για τους εισερχόμενους επισκέπτες και τουρίστες
  • Διατήρηση του πολιτιστικού τοπίου και ευαισθητοποίηση για την πολιτιστική κληρονομιά των τοποθεσιών και την πρωτοβουλία πολιτιστικού τοπίου